Leikkisää sisustussuunnittelua

Apricus on tila- ja sisustussuunnitteluun erikoistunut kahden naisen yritys. Sen ovat perustaneet siskokset Suvi-Maria Silvola ja Riikka-Mari Sutinen. Suvi-Maria vastaa Etelä-Suomen suunnittelutöistä, kun taas Riikka-Mari työskentelee Pohjois-Suomen alueella.

Suvi-Maria Silvola työhuoneessaan. ( KUVA: Toni Pirttimaa )

Suvi-Maria Silvola työhuoneessaan. ( KUVA: Toni Pirttimaa )

Suvi-Maria Silvola on valmistunut Lybeckerin käsi- ja taideteollisuusopistosta vuonna 1997 ja työskennellyt sen jälkeen muun muassa sisustussuunnittelutoimistossa Jyväskylässä sekä Väritukun palveluksessa ja Sisustussuunnittelijat SI ry:n toiminnanjohtajana Helsingissä.

– Innostus sisustamiseen on peräisin kotoa, kaikki me sisarukset olemme työskennelleet sisustusalan perheyrityksessä, Suvi-Maria kertoo.

Suvi-Maria ei muista haaveilleensa muista ammateista uransa aikana, vaan kertookin kehittävänsä itseään sisustussuunnittelijan ammatissa koko ajan.

– Minulle on ollut tosi iso juttu, että olen päässyt laajentamaan osaamistani kodeista myös julkisten tilojen puolelle.

– Julkisista tiloista olen suunnitellut eniten ravintola- ja toimistotiloja. Olen päässyt suunnittelemaan myös hotellien sisustusta, muun muassa Porvoossa sijaitsevassa Pariisin Ville –hotelli on käsialaani.

Porvoossa sijaitsevan Pariisin Ville -hotellin sisustuksen on suunnitellut Suvi-Maria. ( KUVA: Riitta Supperi )

Porvoossa sijaitsevan Pariisin Ville -hotellin sisustuksen on suunnitellut Suvi-Maria. ( KUVA: Riitta Supperi )

 ”Kerroksellisuus saa näkyä sisustamisessa”

Monet alan ammattilaiset ovat luoneet joko tietoisesti tai vahingossa itselleen helposti tunnistettavan tyylin. Osa suunnittelijoista suunnittelee ajattelemattaan itsensä näköisiä koteja.

– Suunnittelutyössä lähdetään aina liikkeelle asiakkaasta ja hänen persoonastaan.

– Olen aina luullut, ettei minulla ole tunnistettavaa omaa tyyliä, mutta kollegani mielestä minun jokaisessa työssäni näkyy tietty leikkisyys ja se on kyllä ihan totta!

– Minulle kotisuunnittelussa tärkeintä on se, että koti on asukkaidensa näköinen, ei minun näköiseni. Kerroksellisuus, eli eri tyyliä olevat esineet sekä asukkaiden historia, kuuluu näkyä.

Suvi-Marian töitä katsellessa leikkisyyden ja huumorintajun kyllä huomaa; erään ravintolan katosta roikkuu silinterin näköisiä valaisimia ja toimiston lattia muistuttaa kuun pinnalla näkyviä kraattereita. Suvi-Marian puhetta kuunnellessa huomaa, kuinka innostunut nainen on työstänsä. Hän esittelee suunnittelukohteidensa kuvia ja muistelee mistä mikäkin tuote on hankittu. Mieleenpainuvia kohteita hänellä on useita.

Hartwall Areenan MTV median aitio on Suvi-Marian käsialaa. ( KUVA: Thomas Broumand )

Hartwall Areenan MTV median aitio on Suvi-Marian käsialaa. ( KUVA: Thomas Broumand )

– Parasta työssäni on uuden luominen sekä se, kun asiakas kiittää ja ihmettelee, kuinka ihmeessä tiesin mitä he halusivat.

– Mieleenpainuvimmat kohteet ovat olleet sellaisia, joissa on päässyt käyttämään mielikuvitustaan, esimerkiksi SicaPelle-ravintola ja MTV median aitio Hartwall-areenalla.

– Sellaisina hetkinä, kun etsii kesällä ravintolan tyyliin sopivia messinkisiä kynttilänjalkoja Hietaniemen kirpputorilta, työ on enemmän huvia.

 Tulevaisuuden suunnitelmissa auktoriteetin kehittämistä

Ensi vuonna saavutettavan kymmenen vuoden yrittäjyyden kunniaksi Suvi-Maria aikoo uudistaa Apricuksen graafisen ilmeen sekä pitää juhlat! Tulevaisuudessa hän aikoo myös opiskella yrittäjyyttä, vaikka kurssin muodossa.

– Olen luisunut yrittäjyyteen enkä ole ikinä käynyt minkäänlaista yrittäjäkoulutusta. Haluaisin kuitenkin kehittää luovuuden lisäksi myös kaupallista puolta.

Tällä hetkellä Suvi-Marialla on kädet täynnä töitä ja päivät ovat pitkiä. Suunnittelutöitä riittää ja työn alla on muun muassa kolmen uuden ravintolan, jäänmurtajan sekä kirjaston sisustussuunnitelmat. Suunnittelutyön lisäksi Suvi-Maria on Sisustussuunnittelijat SI ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Bar & Bistro Amandan sisustus hurmaa ihanilla väreillään. Suvi-Maria on suunnitellut Amandan sisustuksen. ( KUVA: Pauliina Salonen )

Bar & Bistro Amandan sisustus hurmaa ihanilla väreillään. Suvi-Maria on suunnitellut Amandan sisustuksen. ( KUVA: Pauliina Salonen )

Kysyttäessä yrittäjän tulevaisuuden näkymistä, hän miettii pitkään vastausta.

– Ainakaan en halua olla kaikkitietävä ja –osaava, luulen, että haluan koko ajan oppia lisää alasta ja kehittää itseäni sen parissa. Toivon, että saavutan sellaisen auktoriteetin, että voin olla tarpeeksi tiukka, mutta silti oma aito persoonani. Haluan kuunnella asiakkaan toiveet ja niitä kunnioittaen toteuttaa omat visioni.

Sisustussuunnittelijan ammatissa vuoropuhelu on tärkeintä; suunnittelija ei voi hallita kaikkia alan töitä, joten on hyvä kuunnella myös muita alan osaajia.

– Työtä ei kannata tehdä yksin, se on paljon rikkaampaa kollegoiden kanssa. Kannattaa myös kuunnella alan konkareita, sillä heissä on paljon potentiaalia.

– Yhteisillä koulutus- ja messumatkoilla on aina mukavaa, kollegoilta saa paljon erilaisia näkökulmia asioihin, Suvi-Maria kiteyttää.

Suvi-Maria etsi SicaPelle-ravintolan tyyliin sopivia messinkisiä kynttilänjalkoja Hietaniemen kirpputorilta. ( KUVA: Johannes Romppanen )

Suvi-Maria etsi SicaPelle-ravintolan tyyliin sopivia messinkisiä kynttilänjalkoja Hietaniemen kirpputorilta. ( KUVA: Johannes Romppanen )

Yrittäjänaisen unelmakohde olisi oma hotelli Espanjan tai Kreikan saaristossa, jonka saisi itse sisustaa alusta loppuun saakka. Kauhukohde taas olisi sellainen koti, jossa kaikki pitäisi aloittaa ihan alusta eivätkä asukkaat suostuisi kertomaan mitään itsestään.

Televisiossa nähdään koko ajan uusia sisustusohjelmia ja ihmisillä onkin ammatista usein sellainen käsitys, että sisustussuunnittelija valitsee vain koristetyynyjä ja seinien värejä. Todellisuudessa näin ei ole.

– Suunnittelijan työ ei ole pelkästään värien valitsemista, ammattilaisen tulee ottaa vastuu suunnitelmistaan. Usein ratkaisut liittyvät asumisturvallisuuteen tai rakenteiden ja pintojen kestävyyteen. Suunnittelijan täytyy myös osata kommunikoida urakoitsijan kanssa ja piirustusten täytyy olla sellaisia, että muutkin ymmärtävät niitä. Tekninen puoli pitää olla hallussa, Suvi-Maria kertoo.

Suvi-Maria Silvola ( KUVA: Tanja Heikkilä )

Suvi-Maria Silvola ( KUVA: Tanja Heikkilä )

Sisustussuunnittelijan kolme faktaa;

1. Enimmäkseen sisustussuunnittelijan työ on duunarityötä; välillä mittaillaan ulkona sormet kohmeessa ja saappaat savessa.

2. Aikataulut ovat usein tosi tiukkoja. Kalusteiden toimitusajat voivat olla pitkiä tai työhön on varattu vähän aikaa. Ravintoloiden täytyy tietää kuukausia ennen avaamista millainen sisustus heille on tulossa.

3. Televisiossa nähtävät sisustusohjelmat vääristävät alaa. Suunnittelutyö ei oikeasti valmistu yhdessä yössä eivätkä budjetit ole aina todellisia televisiossa.

Anni Maliniemi

Jätä kommentti